Met het hele gezin genieten we van ons jongste mannetje die vijf jaar na onze tweede geboren werd en nu bijna twee-en-een-half jaar is. We vinden hem allemaal schattig en z’n broers lachen om alle grappige dingen die hij doet en zegt. Hij heeft een stralend koppie, mooie bruine ogen en een heerlijke lach. Verder ben ik helemaal niet bevooroordeeld als moeder. 😉

En al die schattige, lieve en ondeugende dingen leg ik vast met mijn telefoon: peuter die een liedje zingt, peuter die lief ligt te slapen, peuter die gekke bekken trekt, peuter die op schoot zit bij z’n broer. Heel regelmatig denk ik: dit zou best een mooie foto voor Instagram zijn. Of: deze grappige uitspraak zou ik op Facebook moeten delen. Gewoon omdat ik me trots voel en graag aan de hele wereld zou willen laten zien wat een lieve, mooie, fantastische kinderen ik heb. Ook zakelijk gezien zou het best interessant zijn om meer persoonlijke foto’s en filmpjes van ons gezinsleven te delen. M’n werk heeft nou eenmaal alles met gezinnen en opvoeden te maken.

Zelf beslissen

Toch doe ik het vrijwel niet (meer). M’n grootste bezwaar is dat mijn kinderen nu zelf nog geen invloed kunnen hebben op welke beelden van hen online gezet worden. Over een paar jaar is de oudste waarschijnlijk zelf actief op social media en bepaalt hij zelf welke foto’s hij deelt. Het voelt niet goed om dat nu voor hem en zijn broertjes te bepalen. Het heeft voor mij alles te maken met privacy. Iets wat van jezelf is, wordt door een ander gedeeld en je hebt geen invloed op hoe dat gebeurt.

Invloed op lange termijn

Daarnaast vind ik het lastig in te schatten wat de invloed van al die beelden online op lange termijn is. Hoe is het voor mijn kinderen als ze op hun 30e een soort fotoalbum van hun leven online kunnen terugvinden? Of als hun werkgever dat kan vinden? Om nog maar niet te spreken van mensen die slechte bedoelingen hebben. De kans is niet groot, maar wat als het lieve hoofd van jouw kind wordt gebruikt in kinderporno? De politie komt dat knip-en plakwerk helaas regelmatig tegen.

En de blogs die ik schrijf dan? Ook dat doe ik met enige aarzeling. De situatie uit mijn vorige blog over condooms en vlogs kijken heb ik wel eerst voorgelegd aan de oudste twee. Ze kunnen natuurlijk niet overzien hoeveel mensen dat lezen, maar ik wil ze graag betrekken in mijn overwegingen. Ze laten zien dat ik erover nadenk, omdat ze op een dag ook zelf die keuzes moeten maken. En ik kies ervoor niet hun namen te gebruiken of eigen foto’s erbij te plaatsen.

Ik ken ook veel moeders die wel foto’s en verhalen van hun kinderen delen, via blogs, Instagram-accounts of een persoonlijke Facebook-pagina. Een aantal van die moeders verdient ook geld daarmee, bijv. door het boegbeeld van een kledingmerk te zijn (een brandrep) omdat ze zoveel volgers hebben. En het gekke is dat ik het in sommige gevallen ook nog heel leuk vind om die verhalen te lezen of die leuke foto’s te zien.

Ik weet het niet

Maar heel vaak denk ik: hoe is het voor die kinderen, die nog klein zijn en geen idee hebben dat er per dag 1000 keer een foto wordt geliked waar zij opstaan. Wat als die kinderen ouder worden en dat niet meer willen… Stort het leven van die moeder dan ook in? Of is dit gewoon het nieuwe opgroeien en gaat er niet zoveel ergs gebeuren met die kinderen die nu al een beroemdheid op social media zijn? Dat zou ook zomaar kunnen. Ik weet het niet. En omdat ik het niet weet, kies ik nu voor de manier die voor het mij het meest veilig voelt.

Al mist de wereld natuurlijk wel wat zonder foto’s van mijn kinderen online 😉

Hanna van Ommen

Deze blog is eerder verschenen bij Power to the Mama’s, een online platform voor christelijke moeders –www.powertothemamas.nl  

Het is etenstijd. De oudste (9 jaar) kruipt achter de laptop vandaan en vraagt: ‘Mam, hebben wij nog condooms?’ Ik kijk verbaasd en zeg: ‘Condooms? Waar heb je die voor nodig?’ Zoon nummer 2 (7 jaar) schuift ook aan tafel: ‘Condooms, wat zijn dat nou weer?’ De oudste legt uit: ‘Ehm, dat is een soort ballon, als papa en mama geen kinderen meer willen dan kan papa die om z’n plasser doen als hij met mama gaat vrijen. Maar meer zeg ik er niet over, want dat is een beetje raar.’

Z’n broer knikt begrijpend (het verhaal van de zaadjes en de eitjes kent hij…) en vraagt niet verder. De condooms blijken nodig voor de condoom-challenge. Vlogs kijken is de favoriete bezigheid van mijn oudste zoon en daarin zijn allerlei challenges te zien. Bij de condoomchallenge wordt een condoom gevuld met water en daarna losgelaten boven iemands hoofd. Het gevulde condoom blijft dan op en om het hoofd van die persoon hangen zonder dat het knapt, dat levert hilarische beelden op.*

Stoer

We hebben aan tafel nog even doorgekletst over hoe grappig die condoomchallenge is. Ik denk niet dat hij echt zelf die challenge wilde doen. Hij moest er gewoon even over vertellen en vond het wel stoer om te doen alsof hij het zelf ook van plan was. Er even aandacht aan besteden was genoeg.

Open praten over alles

Toen ik een tijdje later deze situatie besprak met een vriendin, besefte ik me dat ik blij ben dat mijn zoon zonder blikken of blozen zo’n vraag durft te stellen. En ook dat z’n broertje en ik daar in alle openheid op konden reageren. Ik heb, toen ik kinderen kreeg, best bewust nagedacht over de seksuele opvoeding en ik hoopte dat het me zou lukken om ‘seksualiteit’ een normaal gespreksthema te laten zijn.  Het is fijn om te merken dat de informatie die ik mijn zoon de afgelopen jaren herhaaldelijk heb verteld ook is blijven hangen. Het is fijn om te merken dat hij z’n broertje daar iets over wil uitleggen. Wel met enige schaamte, maar hé, hij is 9, dat hoort erbij op die leeftijd. Het is fijn om te zien dat zijn broertje de informatie opslaat (een paar weken later komt het nog eens ter sprake en hij reproduceert meteen waar een condoom voor is). En het is fijn dat we kunnen lachen om de condoom-challenge zonder dat het ongemakkelijk is. Het bevestigt mij dat het echt het beste is om van jongs af aan zo normaal mogelijk te praten over alles wat met seksualiteit te maken heeft.

Andere mediaboodschappen

Ik bedenk me ook dat het belangrijk is dat ik de komende tijd regelmatig praat met mijn oudste over wat hij allemaal tegenkomt in de vlogs die hij kijkt. Want ook via die kanalen krijgt hij ‘informatie’ over ‘seks’ en dat is niet persé de informatie die ik hem wil geven. Praten, luisteren, vragen stellen, praten, praten, dat is volgens mij de sleutel in de seksuele opvoeding. Want welke kansen had ik gemist als ik nooit had uitgelegd dat papa en mama vrijen? En als ik nooit had verteld wat een condoom is? Of als ik hem zou verbieden om vlogs te kijken? Dan had hij misschien bij een vriendje deze vlog gezien, de vraag of wij condooms hebben nooit gesteld en z’n broertje niet gehoord waar condooms voor zijn…

*Het is overigens een gevaarlijke challenge, zoals veel challenges die op YouTube in vlogs te zien zijn. Belangrijk om met je kinderen te bespreken: is alles wat kan, ook verstandig om te doen?

Deze blog is eerder verschenen bij  Power to the Mama’s, een online platform voor christelijke moeders – 

,
Geven of ontvangen?

De komende week is de European Youth Ministry Gathering waar leiders in jeugdwerk samen nadenken over de komende 10 jaar van het christelijk jeugdwerk in Europa. In onze gemeente werd hiervoor gebeden en na afloop van de dienst kreeg ik de vraag ‘ga je geven of ontvangen op die conferentie?’

Mijn reactie was dat we vooral samen gingen bezinnen, nadenken over het jeugdwerk. Toch liet deze vraag mij niet los omdat wij misschien wel te vaak op deze manier kijken naar onze activiteiten. Je vertelt of je luistert, je leidt een bijbelstudie of je neemt er aan deel, je stuurt of je volgt, je geeft of je ontvangt. Maar hoe zou ik ooit kunnen geven als ik niet eerst ontvang en juist in het spreken hoor ik zoveel van Gods stem.

Ik hoop dat ik veel mag ontvangen en daardoor kan geven.

ND: Jeugdwerker vaak eenpitter

Persbericht: ‘Begeleiding van jeugdwerkers essentieel’

Gouda – Jeugdwerk.info als nieuw initiatief in christelijk jeugdwerk gaat lokale jeugdwerkers begeleiden. Naast de vragen uit het werkveld voor begeleiding speelt ook mee dat JOP per februari geen inhoudelijke begeleiding meer gaat bieden. Een aantal ervaren jeugdwerkadviseurs wil de continuïteit van deze begeleiding, en daarmee de kwaliteit van het jeugdwerk in gemeenten, garanderen.

Begeleiding

Met het besluit van de Synode van de Protestantse Kerk in Nederland in april 2016 is de reorganisatie van de Dienstenorganisatie in gang gezet. Consequenties van deze besluitvorming is dat naast het afscheid van de gemeenteadviseurs ook de begeleiding aan professionele jeugdwerkers stopt. JOP verzorgde zowel werkbegeleiding aan jeugdwerkers die vanuit de Dienstenorganisatie geplaatst zijn in lokale gemeenten, als aan jeugdwerkers die in dienst zijn van lokale gemeenten. Deze werkbegeleiding richtte zich op de persoonlijke coaching  en op inhoudelijke ondersteuning van het werkplan. Door de reorganisatie van de Dienstenorganisatie, kan JOP deze begeleiding vanaf februari 2017 niet meer verzorgen. In het najaar is hier door JOP op geanticipeerd door het leggen van contact met ervaren jeugdwerkadviseurs die als freelancers deze noodzakelijke begeleiding kunnen bieden.

Jeugdwerk.info

Met Jeugdwerk.info als Innovatief Netwerk voor Freelancers en Onderzoek wil Wout Schonewille als initiatiefnemer samen met Martin de Groot en Gert Schouten deze begeleiding aan jeugdwerkers gaan bieden. Hiermee proberen ze continuïteit te waarborgen zodat jeugdwerkers niet vastlopen door gebrek aan reflectie, professionele begeleiding en kennisontwikkeling. Naast de begeleiding van de professionele jeugdwerkers biedt Jeugdwerk.info ook Training, Begeleiding en Advisering aan kerken en gemeenten op het gebied van jeugdwerk waardoor er een integrale en structurele investering wordt gedaan in het christelijk jeugdwerk. Hierbij wil Jeugdwerk.info aanvullend zijn op al het goede wat er al gebeurt en biedt daarom een antwoord op de vraag naar meer flexibele inzet van deskundige jeugdwerkers.

 

Dubbele begeleiding

“Begeleiding van lokale jeugdwerkers is essentieel.” stelt Martin de Groot, freelance jeugdwerkadviseur. “Er ligt vaak een grote uitdaging voor de jeugdwerker. Lokale gemeenten huren immers niet voor niets een professional in om de vrijwilligers te ondersteunen. Met een helicopterview en inhoudelijke expertise kan Jeugdwerk.info  helpen om de afgesproken doelen te realiseren.” De werkbegeleiding die Jeugdwerk.info gaat bieden richt zich niet alleen op de jeugdwerker maar ook op de gemeente waar de jeugdwerker werkt. Juist omdat het jeugdwerk een samenspel is tussen bevlogen vrijwilligers en een professionele jeugdwerker richt de begeleiding zich op beide aspecten. Martin de Groot heeft een ruime ervaring bij zowel de werving en selectie maar ook bij de begeleiding van jeugdwerkers. Een aantal jaren heeft hij als jeugdwerkadviseur bij JOP diverse lokale jeugdwerkers begeleid. Omdat hij ook zelf jeugdwerker in een lokale gemeente is geweest, weet hij uit ervaring met welke uitdagingen jeugdwerkers te maken krijgen.

Kennisontwikkeling

Naast het samenspel van jeugdwerker en gemeente is de ontwikkeling van kennis van jeugdwerkers nodig voor de gewenste investering in het jeugdwerk. Gert Schouten: “Zonder ontwikkeling verdor je als jeugdwerker. Daarom moet je blijven groeien in kennis als jeugdwerker”.  Gert weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om te blijven ontwikkelen en jezelf telkens opnieuw op te laden. Niet alleen als regionale jeugdwerker op de Veluwe maar ook als jeugdwerkadviseur bij JOP heeft hij in de vele contacten met kerkelijke gemeenten gemerkt hoe belangrijk het is om te blijven investeren in kennisontwikkeling. Naast zijn inzet bij Jeugdwerk.info zal Gert als jeugdwerk specialist binnen de JOP hier ook blijvend in investeren.

Initiatief en team

Jeugdwerk.info is een initiatief van Wout Schonewille die als jeugdwerk expert op verschillende plekken heeft gewerkt en graag samen met ervaren collega’s blijvend wil investeren in christelijk jeugdwerk. Naast de samenwerking met Martin en Gert zijn er nog gesprekken met andere partners die Jeugdwerk.info verder vorm gaan geven.

,
Bioscopen vernieuwen

Vandaag is de première van Storm. Afgelopen zaterdag konden Gouwenaren al kennis maken met de film bij de voorpremière. Een film over de Reformatie die deze ingrijpende gebeurtenis in de geschiedenis dicht bij jongeren probeert te brengen. Het doel van Luther, Calvijn, Zwingli en anderen was vernieuwing. Toewijding aan Jezus Christus in plaats van aan de kerk, haar leiders. macht en geld.

Die vernieuwing, naast het het collectief geheugen opfrissen, is voor mij ook de motivatie om te participeren in Refo500. Daarom ben ik ook enthousiast over Storm omdat het midden in de jeugdcultuur, in bioscopen een ander verhaal vertelt dan ‘Fifty Shades Darker’ en ‘The Bye Bye man’.

Natuurlijk begrijp ik de moeite van opvoeders die hun kinderen liever niet in de bioscoop zien om alle schreeuwende billboards en trailers die daar je aandacht trekken. Maar is dat niet juist de dragende visie van de Reformatie? Present zijn en vernieuwen! Laten we tekenen van hoop oprichten op plaatsen waar het keihard nodig is. Laten we onze kinderen leren dat toewijding aan Christus niet betekent dat we ons terugtrekken in veilige bastions van vroomheid maar in Zijn naam aanwezig zijn en een ander verhaal (laten) vertellen.

Interview over Jeugdwerk.info

Leuk interview met Annemarie Biljard van ‘de nieuwe morgen’ bij GrootNieuwsRadio.

Klik hier om te luisteren.

 

RD: ‘Nieuw platform voor jeugdwerkers kerken’

,
Wat is belangrijk?

Als gezin hebben wij de gewoonte om op oudejaarsavond te danken en te bidden voor het afgelopen jaar maar ook vooruit te kijken naar het komende jaar. Dit jaar mocht iedereen een gebedspunt voor 2017 noemen waar een ander gezinslid voor zou bidden. Met de opstart van Jeugdwerk.info in mijn achterhoofd noemde ik dit als gebedspunt: ‘ik hoop dat het lukt om te starten en dat er ook genoeg werk zal zijn’. Prompt reageerde onze dochter; ‘is dat dan het belangrijkste voor u?’

Even was ik stil door de confrontatie met deze terechte vraag. Wat is voor mij eigenlijk het belangrijkste in 2017? Een eerlijke vraag die mij dwingt om mijn prioriteiten eens tegen het Licht te houden.

Persbericht: ‘Nieuw initiatief voor christelijk jeugdwerk’

Gouda – Vanaf januari is een nieuwe beweging voor het christelijk jeugdwerk in Nederland gestart. Met een platform voor jeugdwerkers willen de initiatiefnemers de professionals in de kerk ondersteunen en aansluiten bij een meer flexibeler inzet in het jeugdwerk. Zowel gemeenten als de jeugdwerkers kunnen bij Jeugdwerk.info terecht voor advies en begeleiding.

Omdat ze het waard zijn
Het idee voor jeugdwerk.info ontstond toen duidelijk werd dat het inzetten van lokale jeugdwerkers door fiscale regelgeving problematisch werd. Landelijke jongerenorganisaties hebben steeds meer moeite met het inzetten van professionals door contractverplichtingen. Lokale gemeenten die een jeugdwerker zelf in dienst nemen kiezen helaas vaak voor korte contracten zonder meerjarig perspectief. Het gevolg is dat de continuïteit ontbreekt in het jeugdwerk en dat capabele jeugdwerkers ander werk moeten zoeken met meer perspectief.
Naast de beperkingen door wet en regelgeving wordt de inzet van jeugdwerkers, veelal HBO geschoolde professionals, nog te vaak gezien als vrijwilligerswerk. Werken in Gods koninkrijk wordt al snel pro-deo terwijl de meerwaarde en de impact van een goede jeugdwerker breed gedragen wordt. Naast kwaliteit door professionals pleit Jeugdwerk.info ook voor structurele aandacht voor het jeugdwerk: ‘Durf een koers uit te zetten voor de lange termijn en investeer in een nieuwe generatie gelovigen’.

Aanvullend en flexibel
Uitgangspunt voor Jeugdwerk.info is dat het aanvullend moet zijn op alle mooie dingen die al gebeuren in het jeugdwerk. Initiatiefnemer Wout Schonewille: ‘We zien dat er behoefte is aan meer flexibele inzet van jeugdwerkers en dat lukt vaak niet vanuit een organisatie. Jeugdwerkers die als één-pitters werken zijn kwetsbaar en verschralen snel doordat er te weinig interactie is met collega’s. Daarom bieden we een netwerk voor het delen van kennis en ervaringen en verzorgen we faciliteiten die freelancers ondersteunen’.
Christelijke gemeenschappen die op zoek zijn naar professionals kunnen bij Jeugdwerk.info terecht voor instructie, begeleiding en advies. Zowel incidenteel maar juist ook structureel voor de werkbegeleiding van de professionele jeugdwerkers die een gemeente werken.

Initiatief en team
Jeugdwerk.info is een initiatief van Wout Schonewille die als jeugdwerk expert gewerkt heeft als hoofd Kenniscentrum bij de HGJB, Coördinator bij STEP in Gouda en als docent jeugdwerk op de Wittenberg. Deze ervaring heeft hij verdiept door de master Jeugdstudies. Deze combinatie van ervaring en kennis wil hij graag inzetten voor het jeugdwerk in de gemeenten. Op dit moment worden er gesprekken gevoerd met een aantal ervaren jeugdwerkers om samen het team te vormen van Jeugdwerk.info omdat een breed draagvlak en gezamenlijke investering nodig is in het jeugdwerk.