Met het hele gezin genieten we van ons jongste mannetje die vijf jaar na onze tweede geboren werd en nu bijna twee-en-een-half jaar is. We vinden hem allemaal schattig en z’n broers lachen om alle grappige dingen die hij doet en zegt. Hij heeft een stralend koppie, mooie bruine ogen en een heerlijke lach. Verder ben ik helemaal niet bevooroordeeld als moeder. 😉

En al die schattige, lieve en ondeugende dingen leg ik vast met mijn telefoon: peuter die een liedje zingt, peuter die lief ligt te slapen, peuter die gekke bekken trekt, peuter die op schoot zit bij z’n broer. Heel regelmatig denk ik: dit zou best een mooie foto voor Instagram zijn. Of: deze grappige uitspraak zou ik op Facebook moeten delen. Gewoon omdat ik me trots voel en graag aan de hele wereld zou willen laten zien wat een lieve, mooie, fantastische kinderen ik heb. Ook zakelijk gezien zou het best interessant zijn om meer persoonlijke foto’s en filmpjes van ons gezinsleven te delen. M’n werk heeft nou eenmaal alles met gezinnen en opvoeden te maken.

Zelf beslissen

Toch doe ik het vrijwel niet (meer). M’n grootste bezwaar is dat mijn kinderen nu zelf nog geen invloed kunnen hebben op welke beelden van hen online gezet worden. Over een paar jaar is de oudste waarschijnlijk zelf actief op social media en bepaalt hij zelf welke foto’s hij deelt. Het voelt niet goed om dat nu voor hem en zijn broertjes te bepalen. Het heeft voor mij alles te maken met privacy. Iets wat van jezelf is, wordt door een ander gedeeld en je hebt geen invloed op hoe dat gebeurt.

Invloed op lange termijn

Daarnaast vind ik het lastig in te schatten wat de invloed van al die beelden online op lange termijn is. Hoe is het voor mijn kinderen als ze op hun 30e een soort fotoalbum van hun leven online kunnen terugvinden? Of als hun werkgever dat kan vinden? Om nog maar niet te spreken van mensen die slechte bedoelingen hebben. De kans is niet groot, maar wat als het lieve hoofd van jouw kind wordt gebruikt in kinderporno? De politie komt dat knip-en plakwerk helaas regelmatig tegen.

En de blogs die ik schrijf dan? Ook dat doe ik met enige aarzeling. De situatie uit mijn vorige blog over condooms en vlogs kijken heb ik wel eerst voorgelegd aan de oudste twee. Ze kunnen natuurlijk niet overzien hoeveel mensen dat lezen, maar ik wil ze graag betrekken in mijn overwegingen. Ze laten zien dat ik erover nadenk, omdat ze op een dag ook zelf die keuzes moeten maken. En ik kies ervoor niet hun namen te gebruiken of eigen foto’s erbij te plaatsen.

Ik ken ook veel moeders die wel foto’s en verhalen van hun kinderen delen, via blogs, Instagram-accounts of een persoonlijke Facebook-pagina. Een aantal van die moeders verdient ook geld daarmee, bijv. door het boegbeeld van een kledingmerk te zijn (een brandrep) omdat ze zoveel volgers hebben. En het gekke is dat ik het in sommige gevallen ook nog heel leuk vind om die verhalen te lezen of die leuke foto’s te zien.

Ik weet het niet

Maar heel vaak denk ik: hoe is het voor die kinderen, die nog klein zijn en geen idee hebben dat er per dag 1000 keer een foto wordt geliked waar zij opstaan. Wat als die kinderen ouder worden en dat niet meer willen… Stort het leven van die moeder dan ook in? Of is dit gewoon het nieuwe opgroeien en gaat er niet zoveel ergs gebeuren met die kinderen die nu al een beroemdheid op social media zijn? Dat zou ook zomaar kunnen. Ik weet het niet. En omdat ik het niet weet, kies ik nu voor de manier die voor het mij het meest veilig voelt.

Al mist de wereld natuurlijk wel wat zonder foto’s van mijn kinderen online 😉

Hanna van Ommen

Deze blog is eerder verschenen bij Power to the Mama’s, een online platform voor christelijke moeders –www.powertothemamas.nl  

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord